Opwarming van de aarde

Categorieën Blogs
Klimaarverandering-opwarming-aarde

Alles over de opwarming van de aarde

Onder opwarming van de aarde wordt het volgende bedoeld: De stijging van de wereldtemperatuur sinds de 19e eeuw. Hiervoor is, volgens vele, de mens zelf verantwoordelijk. Dit heeft te maken met het feit dat er steeds meer gassen in de lucht komen zoals CO2. Deze komen in de atmosfeer en houden de warmte van de zon grotendeels vast. Zonder deze gassen zou het op aarde veel en veel kouder zijn. Omdat de mens verantwoordelijk is dat er steeds meer van dit soort gassen de lucht in komen, wordt het dus ook steeds warmer. Door dit versterkte effect is het tegenwoordig zo’n hele graad warmer dan 100 jaar geleden. Dit is een aanzienlijk verschil, die volgens wetenschappers alleen maar erger wordt.

Wat zijn de gevolgen?

Wat zijn nou de grote gevolgen van deze opwarming? Het belangrijkste gevolg is dat de zeespiegel aan het stijgen is, dit komt doordat het zee-ijs smelt. De gletsjers op Groenland en Antartica zijn aan het smelten waardoor de zeespiegel dus flink stijgt. Dit zijn namelijk hele grote ijsblokken en als die smelten is het logisch dat dit dus stijgt. Daarnaast verdwijnt ook op de Noordpool heel veel ijs. De afgelopen 30 jaar is zelfs de helft van al het ijs hier al gesmolten. Je kan dus wel nagaan dat dit enorme gevolgen heeft.

Tips om klimaatverandering tegen te gaan

Er zijn wel degelijk acties die wij mensen kunnen ondernemen. Het doel is dan ook om in 2050 voor 40 tot 70 procent minder CO2-uitstoot te zorgen. Enkele tips om hieraan bij te dragen zijn: Minder vlees eten en eten weggooien. Dit zorgt namelijk voor ongeveer 25 procent van onze klimaatbelasting. Daarnaast is het natuurlijk milieuvriendelijker als je minder de auto pakt en vaker met het OV gaat. Ook het aanschaffen van een elektrische auto kan voor verschil zorgen. Gelukkig gebeurt dit steeds vaker en zijn mensen dan ook steeds bewuster van de grote gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *