Leven met de seizoenen

Categorieën Blogs

Binnenmens

We zijn steeds meer binnen mensen geworden, blijkt uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van Vaseline onder 6500 nederlanders. Maar liefst 68 procent van de deelnemers wees het weer aan als grootste obstakel om vaker de deur uit te gaan. Ook het werk (46 procent) en het huishouden (31 procent) houdt ons binnen.

Terwijl we niet gemaakt zijn om de hele dag binnen te zitten.

Buitenmens

Dr. Bach was een echt buitenmens. Dat motiveerde hem om in zijn werk juist de koppeling naar de natuur te zoeken. Het leidde tot de ontwikkeling van zijn Bachbloesem remedies. Dr. Bach hield van de natuur, er trok zich er graag terug. Zo kon hij zich een onderdeel van het grote geheel voelen, en de energie voelen die de bomen en planten uitstralen. Zijn grote droom was: geneesmiddelen te vinden die eenvoudig, goedkoop en effectief zouden zijn. En die bovendien niet de symptomen, maar de (emotionele) oorzaken van de ziekte behandelden.

Door zijn gevoeligheid was hij in staat om bij de verschillende planten te voelen welke stemmingen/emoties deze zouden kunnen behandelen. Ook bestudeerde hij het gedrag van mensen en met name hun stemmingen en emoties.

Buiten zijn

Zon, frisse lucht, de volle maan, storm, regen en kou: buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Denk maar aan een middag uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten.

Eigenlijk is de natuur een tegenhanger van ons drukke bestaan, om je hoofd leeg te maken. In de natuur kun je gewoon jezelf zijn.

Volgens de filosoof en dichter Friedrich Nietzsche komt dat omdat de natuur geen mening over je heeft. Je krijgt de ruimte om je gedachten de vrije loop te laten en tot inzichten te komen wie je werkelijk bent en hoe je in het leven staat.

Buiten zijn is een natuurlijke manier van mindfulness.

Natuurlijk ritme

Wat is jouw bioritme? Ben je een ochtend mens, of toch meer een avond mens?

Misschien zijn we dat wel kwijt geraakt, omdat we onze dagen laten bepalen door allerlei factoren, omdat je nu eenmaal op tijd naar je werk moet. Dus opstaan omdat de wekker gaat, en bijvoorbeeld je dag afronden als je de televisie uitdoet.

Kunnen we daardoor nog wel meebewegen met de seizoenen?

winter-seizoen
Wat betekenen de verschillende seizoenen eigenlijk, goed om daar eens bij stil te staan:

Winter: We trekken we ons wat meer terug, is er tijd voor rust en innerlijke groei.

Tijd om de balans op te maken.

Lente:  De periode om weer te ontwaken, tijd voor nieuwe dingen, meer naar buiten gericht. Door het lentezonnetje voel je weer de energie toenemen.

Zomer: Het is warm, we leven vooral buiten (daar is de buitenmens). De zon geeft ons energie, om veel werk te kunnen verzetten.

Herfst: De tijd van oogsten, trots te zijn op de resultaten die behaald zijn en te vieren wat we bereikt hebben. Vier het leven dus!

Luister naar je eigen bioritme, eet bewust, bouw periodes van rust in  en maak regelmatig de balans op van je leven. Laat je inspireren door de seizoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *