Hygge: Deens geluk in 10 stappen

Categorieën Blogs

Het Deense volk prijkt steevast bovenaan lijstjes als het gelukkigste volk ter wereld. Hun geheim? Hygge! De term die alleen bestaat in het Deens, staat voor een levensstijl van gezelligheid en knusheid. En we kunnen het woord dan wel niet in het Nederlands vertalen, we kunnen natuurlijk wel leren hoe wij ook wat meer hygge worden. Wat zijn de geheimen van hygge en hoe pas je de Deense gezelligheid toe in de inrichting van jouw huis? Haal Deens geluk in huis in 10 stappen

#1. Deens geluk in sfeer

Dim het licht, steek de kaarsen aan. Hygge vormt een antwoord op de druilerige Deense herfst- en winterdagen, die Nederlanders ook zo goed kennen. Dagen waarop je binnen blijft achter de kachel. Of voor de houtkachel met een kop warme chocolademelk, op een comfortabele bank of stoel om in weg te zakken. Dat is Deens geluk.

#2. De open haard

Vuur maken is en blijft bijzonder. Het maken is al fijn, maar wat te denken van het boek dat je leest bij een knisperend haardvuur? Laat je open haard een centrale plek vormen in je woonkamer om gezellig met vrienden of familie rond te zitten. Of dus gewoon alleen met je favoriete boek. Open haarden zijn heel erg hygge!

#3. Natuurlijke materialen

Een natuurlijke inrichting kan je helpen bij het verwezenlijken van jouw hygge gevoel. Gaat je voorkeur uit naar ruw verwerkte houten meubels, waarin je de boom nog terug kunt herkennen? Of voel je de warmte van die jarenlang gebruikte houten tafel, verweerd en doorleefd als die is? Bedenk eens waar je nog meer natuurlijk materiaal voor kunt inzetten. Voor een fotolijst aan de muur, of een kast bijvoorbeeld. Volg je voorkeur voor natuurlijk materiaal om je inrichting helemaal hygge te maken.

#4. Blijf in het nu

Hygge tijd, is jouw tijd. Zorg er dan ook voor dat je in het hier en nu blijft en leg je smartphone weg. Geniet er volop van dat je vandaag of vanavond even niets hoeft. Vier het gevoel met vrienden en familie, zij zijn ook belangrijk voor jouw hygge gevoel. Maar daarover later meer.

En dat is niet zo bovennatuurlijk en paranormaal als het klinkt.

#5. Maak een ontspannen plek

We hadden het al even over die fijne bank of stoel om lekker in weg te zakken. Om je geborgen en ontspannen te voelen kan het helpen om een speciale plek te maken waar je je op je gemak voelt. Maak een plekje met kussens in een erker, of bouw je favoriete ontspannen inrichting op je zolderkamer, met kleden, leunstoelen of een relaxbank. Je zult merken dat het je helpt omschakelen naar traag genieten.

#6. Houd het eenvoudig

De Deense inrichting laat zich niet kenmerken door de uitbundigheid in kleur, snuisterijen en andere drukdoenerij. Houd je inrichting eenvoudig en rustig, voor het creëren van die hygge woonruimte waarnaar je op zoek bent.

#7. Verwen jezelf een beetje

Als je dan eindelijk bent neergestreken op je favoriete plek in huis, dan wil je natuurlijk niet alleen je lievelingsboek in de buurt hebben. Zorg er dus ook voor dat je favoriete eten binnen handbereik is. Beter nog; bak zelf die chocoladetaart of brownies voor een extra tevreden gevoel. En die heerlijke vertrouwde bakgeur in huis natuurlijk.

#8. Doe het samen

Samen is een belangrijk onderdeel van het hygge concept. Nodig vrienden en familie uit, stel wij boven mij, doe klussen samen, stel twistpunten over politiek uit tot een andere keer. Hygge is niet iets wat je kunt kopen, of alleen kunt maken, het is die vertrouwde gezellige sfeer.

#9. Geniet van het seizoen

Hygge is geen vaststaand begrip; het verandert naarmate de seizoenen veranderen. In de zomer is het gericht op alles wat groeit en bloeit en kun je bijvoorbeeld zelfgemaakte vlierbloesemlimonade maken, terwijl de herfst zich weer meer leent voor kastanjes poffen en het lezen van je favoriete boek. In de winter kan de warme chocolademelk weer uit de kast en geniet je extra van de warmte die je huis je biedt.

#10. De kracht van geur

Onderschat niet de kracht van geur in huis. Om die ene geur te creëren waarbij jij je hygge voelt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geurkaarsen, wierrook of het verdampen van olie. Maar je zult merken dat de lekkerste geur komt van versgebakken brood of taart. Nog een reden om je favoriete taart weer eens te bakken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *